Tehdäänkö onnellisessa avioliitossa lomalla enemmän vai vähemmän töitä parisuhteen eteen ja millaista loma avioliitossa on? Minun käsitykseni on, että arki on jollain tapaa helpompaa avioliitossa kuin loma. Arkeen kuuluu rutiinit, arkeen kuuluu usein kummankin omat tontit työn- ja vastuunjaossa ja siihen kuuluu pienehköt odotukset. Lomaan kuuluu suuret odotukset, mahdollinen vastuunjaon epäselvyys ja se, että rutiinit voivat kadota. Se on sekä hyvä että huono asia. Vapaampi aika on avain lepoon ja lomaan, mutta siihen liittyy myös sudenkuoppia. Tässä muutama pohdinta loman onnellisuuteen liittyen.
Uskotko, että lomasi onnellisuuteen vaikuttaa se, kuinka paljon katsot puolisoasi silmiin? Olisiko näin? Kirjassa Rakastu kumppaniisi uudelleen (Andrew G. Marshall, 2008) pohditaan, mitä merkitystä on sillä, että tutkimustenkin mukaan alun rakastumisvaiheessa katsotaan puolisoa selvästi enemmän silmiin kuin myöhemmin parisuhteessa. Uskon, että silmiin katsomisella on väliä. Silmiin katsominen kun ei ole pelkkää silmiin katsomista. Ainakin minulle se kertoo, että puoliso on läsnä, arvostaa ja välittää. Lomalla eritoten tämä viesti on tärkeä – tuli se sitten paketein, suukoin, sanoin ja/tai silmiin katsoen. Että haluan olla sinun kanssasi ja arvostan ja rakastan sinua, vaikka arjessa olisikin ollut välillä niin paljon haipakkaa, ettei kohtaamiselle puolison kanssa ole jäänyt paljon aikaa.
Toisaalta lomallakin tarvitaan myös erillisyyttä. Etenkin lapsiperheessä loman aloittaa usein kaksi aika väsynyttä puoliskoa. Ja loma ei välttämättä tuokaan mukanaan pitkään nukuttuja aamuja, lepoa ja vapautta. Siksi näen ensiarvoisen tärkeänä sen, että tiedostetaan yhdessä se, että kumpikin saattaa olla, ja saa myös olla, väsynyt. Ja mietitään, miten kumpikin saisi lepoa ja omaa aikaa. Työnjaosta sopiminen on tärkeää. Että kummallakin olisi aikaa pitää huolta itsestään. Väsyneenä ei kukaan ole parhaimmillaan.
Uskotko, että lomasi onnellisuuteen vaikuttaa myös se, kuinka avoin olet? Blogissa on jo aiemmin pohdittu sitä, miten ääneen lausumattomat odotukset eivät useinkaan puolisoilla kohtaa ja mitä siitä voi seurata. Loma on haastavaa aikaa, koska siihen liittyy odotuksia kaikilta mahdollisilta suunnilta. Koen, että paras tapa suunnistaa niiden viidakossa on puhua, yrittää ymmärtää ja kuunnella huolella. Puolisoa ei voi juurikaan säästää omilta tunteiltaan ja toiveiltaan, joten on parempi jutella tiuhaan, avoimesti ja paljon, ettei väärinkäsityksiä pääsisi syntymään. Isojen kuilujen ylittäminen on paljon hankalampaa kuin pienten, joten on parempi, että ei edes päästä niitä syntymään.
Rakastu kumppaaniisi uudelleen -kirjassa puhutaan myös siitä, että muulloinkin kuin rakastumisvaiheessa on tärkeää puhua kaikesta puolisolleen. Rakastumisvaiheessa kaikki pienetkin asiat ja havainnot maailmasta ovat niin tärkeitä, että niistä haluaa jutella puolisolleen. Vaikka toki arki tästä muuttuu, niin silti erilleenkasvamiselta suojelee se, että jakaa ajatuksiaan ja itseään paljon ja väärällä tavalla suodattamatta. Loma on erityisen hyvää aikaa päivittää kuulumisia puolin ja toisin. Pieniä ja isoja asioita.
Onnelliseen lomaan kuuluu yhdessä ja erikseen oleminen ja tekeminen. Ajattelen, että loma parhaimmillaan on lomailun ja puuhailun, rakastamisen ja riitojen sekä parisuhteen työstämisen aikaa. Kuten aiemminkin olen kirjoittanut, näen ristiriidat avaimina eteenpäin. Niitä yleensä tulee väkisinkin lomalla työn alle, mutta ne kuuluvat pakettiin ja niiden selvittäminen on avartavaa ja onnellisuutta lisäävää. Siksi ajattelen, että ei haittaa, vaikka lomaan kuuluisi paitsi hyvää yhdessäoloa myös napit vastakkain olemista. Kummallakin on paikkansa onnellisessa lomassa, koska lomasta ei tule kunnon lomaa ellei tee myös töitä sen onnistumisen eteen.