Aika

Reissatessamme mummulassa, lasten isomummulassa, aloin miettiä aikaa. Vietin paljon aikaa mummulassa kaikilla lomillani lapsena ja mummu oli paljon meillä kotona, kun olin lapsi. Mummu liittyy lukemattomiin lapsuudenmuistoihini.

Opiskeluaikoina mummulaan oli ihana mennä viikonloppua viettämään. Siellä uni oli aina levollista ja syvää. Elämänrytmi oli rauhallinen ja hyvä. Tehtiin päivän työt yhdessä ja sitten levättiin ja nautittiin elämästä. Nykyään saadaan kyläillä mummulla koko perheenä.

Huomasin, että olen viettänyt elämästäni vähintään vuoden mummulassa ja aikaa yhdessä mummun kanssa vuosia. Mummulasta tulee vahva naisen malli ja malli oikeudenmukaisuudesta, anteliaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Mummulta on tarttunut monta asiaa elämänasenteeseeni.

Vain yhdessä olemalla, yhdessä tehden ja jutellen voi oppia tuntemaan kunnolla toisen ihmisen. Läheisyyteen tarvitaan aikaa. Elämässäni on ihania ihmisiä, joiden kanssa olen saanut viettää paljon aikaa vuosien varrella. Heiltä olen saanut läsnäoloa ja rakkautta. He ovat vaikuttaneet paljon elämääni.

Kesälomalla ollaan vietetty tiiviisti aikaa perheenä. Vaikkei lomailu yhdessä pienten lasten kanssa ole todellakaan pelkkää auvoa, niin tiivis yhdessäolo tekee hyvää. Se hitsaa yhteen, kun on mahdollisuus viettää päivät yhdessä, vaikka väsyjä ja kiukkuja ja kaikkia mahdollisia fiiliksiä mahtuu myös mukaan.

Lomaan on mahtunut monta kivaa hetkeä yhdessä. Oikeastaan sillä ei ole niin väliä, mitä tehtiin, kunhan vain tehtiin ja oltiin yhdessä kaikille suhteellisen mukavan asian äärellä. Yhdessäolosta syntyy hyvät ja hauskat hetket. Lomalla on myös oppinut lapsista, puolisosta ja itsestään uusia puolia, kun on ehtinyt nähdä kaikkia enemmän kuin arjessa. Jaettujen mukavien hetkien muistelu yhdessä on myös onnellista aikaa.

Suurin lahja pienten lasten vanhemmille on lastenhoitoapu. Se antaa aikaa vanhemmille olla hetken kaksin ja tarjoaa läsnäoloa lapsille. Vasta nyt olen tajunnut paremmin, miten merkittävää on yhdessä vietetty aika. Lapsille tärkeät muut aikuiset, mummut ja papat, kummit, tädit ja sedät, vaikuttavat paljon lasten elämään läsnäolollaan. Yhteiset kalastusretket, muistipelit ja tikanheitot kantavat pitemmälle kuin äkkiseltään osaa edes ajatella.

Yhdessä puolison kanssa vietetty aika on avioliiton perusta. Antamalla aikaa puolisolleen, rakentaa ja vahvistaa rakkautta. Aika ja läsnäolo on mitä suurinta rakkautta. Ilman yhdessäoloa ei voi olla läheisyyttä, eikä ilman läheisyyttä ole onnellista parisuhdetta.

Kenen kanssa olet viettänyt vuosia elämäsi aikana? Kenen antama aika on vaikuttanut paljon elämääsi? Kenelle voit antaa aikaasi ja rakkauttasi?

Antamalla aikaansa voi vaikuttaa huikeasti toisen elämään. Antamalla aikaansa puolisolleen voi vaikuttaa huikeasti avioliittoonsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.